شاخص های معماری منظر
جفری جلیکو (۱۹۰۰ – ۱۹۹۶)
معمار منظر انگلیسی و نظریه پردازی که دانش گسترده ای در زمینه تاریخ منظر داشت و چندین کتاب از جمله باغ ایتالیایی دوره رنسانس را با کمک جی سی شفرد در سال ۱۹۴۸ تالیف کرد. او رئیس و موسس فدراسیون بین المللی معماران منظر (IFLA) شد. تعدادی از پروژه های او از جمله یادبود کندی در رانی مد و باغ ساتون پلیس در سوری از آثار قابل توجه معماری منظر هستند.
توماس چرچ (۱۹۰۲ – ۱۹۷۸)
شهرت این معمار منظر آمریکایی به دلیل توسعه جنبش معماری مدرن در منظر بود. او از اصول خلاقانه ای مدرن مانند استفاده از فرمهای انتزاعی در قالب چهار قانون استفاده می کرد:
- باغ و خانه یک مجموعه هستند و باغ اتاقی اضافه تر برای خانه است.
- تمرکز بر روی عملکرد سایت در عین اهمیت به زیبایی فضا
- حمایت از سادگی پروژه به دلایل زیبایی شناسانه
- اتصال فضا به حاشیه های اطراف
او پروژه های مختلفی در طول دوره کار حرفه ای انجام داد که عمده آنها با تمرکز بر دانشگاه ها و منازل مسکونی بودند. معروفترین آنها باغهای دانل است که نشانه ای از معماری مدرن نیز هستند. اما فراتر از تمام اینها، چرچ، پدر تمام نسلهای معماران منظر آمریکایی است. او شخصیت حرفه ای خود را در بستر معماری منظر آمریکایی ساخته بود.
پیچر رنه (۱۹۰۸ – ۲۰۰۲)
این معمار منظر بلژیکی در طراحی خارجی نمایشگاه سالانه در ۱۹۵۸ شرکت داشت. باغهای کانگو و چهار فصل که برای این نمایشگاه طراحی شده بودند، شهرتی جهانی برای او به دست آوردند. رنه نزدیک به ۹۰۰ باغ عمومی و خصوصی در فرانسه، نیوزیلند و آلمان طراحی کرد. فلسفه وی این بود که باغ را به عنوان فضایی برای تفریح، لذت بردن و زندگی کردن طراحی کند. کار او اهمیت دانش بسیاری از مفاهیم هنر مثل (مجسمه سازی، طراحی، تاریخ و غیره) را مشخص می کرد. طراحی های او با استفاده از گیاهان و همچنین عناصر و اشکال معماری، با توجه به سایه ها، نور خورشید و رنگ انجام می شد. علاوه بر پارک مشهور به گیاه شناسی در بروکسل، پیچر به دلیل کتابهای بیشماری که در زمینه هنر باغسازی جمع آوری کرده، شهرت فراوانی دارد.
روبرتو برل مارکس (۱۹۰۹ – ۱۹۹۴)
برل مارکس توجه زیادی به باغها و پارکها داشت، البته او یک هنرمند، بوم شناس، طبیعت گرا، نوازنده و نقاش بود. او هنرهای تجسمی را مدتها قبل از خلق اولین باغ و طراحی خصوصی اش مطالعه کرد. او گیاهان جنگلهای برزیل را با بوتانیک ها و تحقیقات دیگر مطالعه کرد. وی مجموعه ای متشکل از گیاهان که در گورابت نگهداری می شوند را خلق کرد که اکنون در تملک دولت بوده و به عنوان یک اثر ملی دارای ۳۵۰۰ گونه گیاه است. (سیتو روبرتو برل مارکس). چند گیاه نیز به نام اوست، از جمله برل کالاته آ مارکس.
برل مارکس برای سهم داشتن در گیاه شناسی شناخته شده است، اما بیشتر شهرت او به جهت سبک معماری منظر مدرن منحصر بفرد او است. وی طرفدار استفاده از فرم آزاد، عدم تقارن و گیاهان گرمسیری بومی بود و از استفاده از رنگ در طرحهای خود دریغ نمی کرد. یکی از بهترین و شناخته شده ترین آثار او را در تفرجگاه چهار کیلومتری ساحل کوپاکوبانا است که همراه با طرحهایی انتزاعی با موزاییک ساخته شده است.
کوراجود مایکل (۱۹۳۷ – ۲۰۱۴)
این استاد و معمار منظر فرانسوی در ترسیم چشم اندازی جدید در طراحی لندسکیپ و به خصوص فضاهای شهری سهم داشته است. کوراجود معتقد بود که یک طراح فضای سبز شهری باید به معماری اطراف آن فضا و زمینه توجه کرده و طراحی خود را در تداوم با ساختمانها انجام دهد. کارهای وی توجه خاص به انتظارات و خوشحالی مخاطبین فضاها داشت. میزان موفقیت پروژه های او به اندازه میزان فعالیت داشتن عموم مخاطبین در آن پروژه اندازه گیری می شد. این طرز فکر او باعث شد که جوایز متعددی را نصیب خود کند.
بررسی این سیر تحول حاکی از روند متغیر دیدگاه منظر نسبت به محیط است. با این حساب با ردیابی این تغییرات در تاریخ در می یابیم که بسیاری از جنبه های معماری منظر مانند توجه به مخاطب و … حاصل رویکرد منظرین معماران منظر بزرگ بوده و این رشته همیشه در حال تحول و پیشرفت است. بنابراین با افتخار می توانیم نمونه کارهای این بزرگان را هنگامی که به پروژه های دیگر نگاه می کنیم به یاد آوریم و به رابطه بین منظر و انسان را فکر کرده و افزایش دانش در زمینه باغسازی و طراحی منظر در طول زمان را ستایش کنیم.